+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb megbetegedések közé tartoznak. Gyakran használják a “reuma” kifejezést, ami nem jelent többet, csupán a mozgásszervekből eredő fájdalmat. A mozgásszervek fájdalmának számos oka lehet, eredhet az ízületekből, gerincből, szalagokból, nyáktömlőkből. A leggyakoribb oka a fájdalomnak kopásos eredetű.

 Ízületi fájdalom
Ízületi fájdalom

A krónikus fájdalom mellett jellemző tünete a kopásos ízületi elváltozásnak, hogy pihenés után pár percig “rozsdásak” az ízületek, ami bemozgatásra oldódik. Az ízületi fájdalmat inkább a terhelés, mozgatás váltja ki, nyugalmi fájdalom inkább csak a kopás gyulladásos időszakában jelentkezik.

Az ízületi gyulladás az ízületi fájdalom mellett duzzanattal, melegséggel, bőrpírral és az ízületek mozgásának beszűkülésével jár. A gyulladás érinthet csupán egyetlen ízületet, vagy egy időben több ízületet is. Az ízületi gyulladások egy része hamar meggyógyul, de a többsége krónikusan zajlik. Az oka lehet kristálykicsapódás, baktériumfertőzés, de a leggyakoribb az autoimmun eredetű krónikus ízületi gyulladás, mely szimmetrikusan több ízületet érint, és krónikusan zajlik, orvosi neve: rheumatoid arthritis, innen az RA rövidítés. Régebben a latin nyelvű diagnózis rövidítésének megfelelően PCP (polyarthritis chronica progressiva)-nek nevezték. A krónikus sokízületi gyulladás a lakosság 0,5 – 1%-át érinti, így hazánkban megközelítően 50 000 – 100 000 a betegek száma.

Figyelembe kell venni, hogy egy termálfürdő ízületi, gyulladásos kórképekben felerősítheti a tüneteket. Általánosságban elmondható, ha valaki nem képes 45 foknál magasabbra emelni a lábát, az tartózkodjon a meleg fürdőktől, de még az otthoni meleg vízben való fürdőzéstől is. Az úszás rendszerint javasolt a gerincbetegeknek, ám nagyon fontos a vízben való helyes fej- és testtartás. Ideális úszásfajta a hátúszás.