+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

A gerinc oldalirányú elferdülését jelenti, melyhez a csigolyák hossztengely körüli elfordulása is társul, és súlyos esetben gerincpúp is kialakulhat.

Gerincferdülés

Ok

Oka legtöbbször ismeretlen. legtöbbször 13-14 éves korban jelentkezik, lányoknál gyakrabban fordul elő, mint fiúknál. A gerincferdüléses családban a betegség kialakulásának veszélye fokozott.

Tünetek

Gerincfájdalom, súlyosabb esetben mellkas deformitás, gerincpúp alakul ki. A kialakult testi hiba miatt a betegek egy része gátlásos, önértékelése csökkent, ami a társas kapcsolatok (például házasság) beszűküléséhez vezet.

kezelés

Legfontosabb a megelőzés, mivel a korai felismeréssel elkerülhető a súlyosabb gerincdeformálódás kialakulása. Akkor forduljunk orvoshoz, ha a gyerek háta görbének tűnik, ha egyik lapockája kissé kijjebb áll, és ha a gyereknek panasza van. Szakorvosi és röntgenvizsgálat felderítheti a betegséget. Enyhe gerincferdülés kezdetben nem okoz panaszt, de indokolt a félévente végzett ortopédvizsgálat, hogy a betegség súlyosbodása időben észrevehető legyen. Az enyhe gerincferdülés romlása gyógytorna és úszás segítségével megállítható. Fűzőviselés csak súlyosabb esetben szükséges. Az elváltozás rosszabbodása, nagy gerinc deformitások esetén műtétre kerülhet sor.

Feltétlenül kíméljük a gyerekeket a cipekedéstől.