+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

A heveny derékfájás néhány hét alatt megszűnik. nem ritkán azonban idült derékfájás okoz visszatérő problémát, máskor heveny előzmény nélkül alakul ki krónikus derékpanasz.

Okok

A krónikus derékfájdalom oka az esetek döntő részében a porckorong degenerációja, amely másodlagosan a kisízületek lazaságához, a porc változásához, a csigolyákat összetartó szalagok és izmok kóros, tartós feszüléséhez, túlterheléséhez vezet.

Ezenkívül a gerinc fejlődési rendellenessége (például csigolyaívhasadás), csigolyák gyulladásos (SPA), fertőzéses (tbc stb.) megbetegedései, csontritkulás, daganatok is okozhatnak krónikus derékpanaszokat, valamint nem mozgásszervi elváltozások (például nőgyógyászati megbetegedések) is jelentkezhetnek deréktáji fájdalom képében.

Tünetek

Fő panasz a mozgásra, terhelésre jelentkező hullámzó derékfájás, mely pihenésre rendszerint szűnik, kifáradáskor fokozódik. A fájdalom néha kisugárzik a fartájékra, ritkán az alsó végtagba is, de reflexeltérés, érzészavar, izomgyengeség nem kíséri. Az ágyéki gerinc izmai feszesek, nyomás érzékenyek, a derékmozgások egy bizonyos irányban korlátozottak. Néha egy-egy intenzívebb fájdalmas periódus szakítja meg a krónikus fájdalmak időszakait, ami rendszerint a gerinc túlterhelésével függ össze.

Kórisme

A képalkotó eljárások (röntgen-, CT-, MRI-felvétel) során talált elváltozások és a derékfájás között nincs szoros összefüggés. Másrészt olyan emberek röntgenfelvételein is láthatóak ilyen elváltozások, akiknek sohasem volt még gerincpanaszuk, illetve akkor is kimutatható, ha a betegnek már megszűnt minden derékpanasza.

A CT- és MRI-felvételeken kimutatott porckorong-elváltozás mellett is gyakran tünetmentesek a betegek. Így ezeket az elváltozásokat nem szabad túlértékelni.