+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

Egy lehetőség a csípőtáji törés megelőzésére

Az életkor előrehaladtával a csontrendszer teherbíró képessége és rugalmassága csökken. Ezt a betegséget nevezik osteoporózisnak, magyar nevén csontritkulásnak. Elsősorban a változó kor utáni nőket érinti, de a férfiaknál is kialakulhat. Sok esetben más betegségek és gyógyszerek is szerepelhetnek előidéző okként. A hát meggörbül, a test statikája megváltozik, testszerte fájdalom léphet fel, a járás bizonytalanná, nehézkessé válik.

Törött combnyak

A csontritkulás fő veszélye a csonttörés. Idős korban gyakoriak már kis erőbehatásra vagy eleséskor bekövetkező csigolya, csípőtáji, csukló stb. törések. A csípőtáji törést a köznyelvben combnyaktörésnek nevezik. Műtéttel gyógyítható, gyógyulása lassú. Eleséskor az egész test teljes súlyával a csípő tájon ütközik a talajhoz. Hogyan lehet csökkenteni az elesés következményeit, a combnyaktörés lehetőségét?

Csökkentsük a veszélyforrásokat, mint például a magas küszöb, telefonzsinór, felgyűrődött szőnyegek. A másik megelőzési lehetőség egy gyógyászati segédeszköz, csípővédő nadrág viselése. A csípővédő nadrág a csípőt, azaz a combnyak tájékot különleges anyagból készült, puha betétekkel védi. Ezek a betétek elosztják az eleséskor ható erőket, amelyek az idős ember csípőtájékára hatnak és így csökkentik a törés lehetőségét.

Egy év alatt körülbelül 90 csípővédő nadrágot írtam fel csontritkulásban szenvedő betegeimnek. Ezek közül 20 számolt be esésről, amit törés nélkül átvészelt. 3 beteg, mikor elesett, combnyaktörést szenvedett, mert nem viselte a felírt nadrágot. A csípővédő nadrág jelentős védelmet jelent a combnyaktörés ellen. Több beteg számolt be arról, hogy ennek az alsóneműnek a viselésekor derék és csípőtáji fájdalmai csökkentek.