+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

1. Mozgásszervek  teljes körű vizsgálata minden esetben (panaszoktól függetlenül).

Mozgásszervi panaszok,  és munka-egészségügyi helyzet felmérése.

Mozgásszervi panaszok összefüggése a beteg foglalkozásával, munkakörülményeivel.

A panasz és a munkakörülmények kapcsolata és mértékének felmérése.

A panaszok minimálisra csökkentése, megszüntetése.

Kopásos gerinc, ízületi panaszok, reuma kivizsgálása, terápiája, további progresszió-romlás- megállítása, kezelése, gyógyítása.

2. Megelőzés, szűrés

Mozgásszervi panasz hiányában:

állapot felmérés alapján diagnózis felállítása esetleges későbbi megbetegedésekről. Ezek megelőzése, életviteli tanácsadás.

Mozgásszervi panasz esetén:

diagnózis felállítása, kezelés, gyógyítás.

3. Korai ízületi gyulladás szűrése, terápiás beállítása

4. Krónikus mozgásszervi betegségek gondozása

5. Túlsúly, anyagcsere betegség okozta mozgásszervi panaszok esetén megfelelő gyógyszeres beállítás, diétás tanácsadás

6. Akut segítségnyújtás

Hirtelen fellépő gerincfájás, nyak, hát, derékfájás, reuma, felső- és alsó végtag panasz, akut ízületi duzzanat esetén gyors segítség, majd az okok tisztázása, kezelése.

7. Csontritkulás kezelése

8. Alagút szindrómák

Egy elég gyakori mozgásszervi megbetegedés, melynek tünetei a felső és alsó végtagokat érintve, fájdalomban, zsibbadásban, izomgyengeségben, bőrelszíneződésben, az ízületek duzzanatában jelentkezhetnek.

A számítógépek használatának elterjedésével a felső végtagokat érintő alagút szindrómák száma jelentősen megszaporodott.

A helyes diagnózis felállításával, a betegség kezelésével mód van az esetelegesen hetek, hónapok óta fennálló panaszok megszüntetésére.

9. Ízületi folyadékpótlás porckopásnál

Számos olyan ízületi megbetegedés ismert, ahol az ízületi porcfelszín nagymértékben károsodik, felszínén repedések képződnek, ízületi porckopások ill. porcfelrakodások, arthrosis, gyulladás alakul ki. Ilyen esetekben sokszor még nem szükséges műtétileg korrigálni a kialakult porckárosodást,

Ilyen esetekben megoldást jelenthet az ízület hialuronsavas feltöltése. A hialuronsav egy természetes anyag, amely az emberi szervezetben több szövetben is megtalálható, pl. az ízületek, kötőszövetek fontos alkotóeleme. A hialuronsavas ízület feltöltés során porckopást gátló készítménnyel töltjük fel az ízületet, ami jelentősen csökkenti a porcfelületek további kopását, ezáltal csökkenti az ízületi gyulladások kialakulásának lehetőségét. A hialuronsavas feltöltéssel az ízületek élettartama megnövelhető, a fájdalom csökkenthető, a beteg életminősége javítható.

A hialuronsav csak feltöltéssel juttatható be az ízületbe. A beavatkozás rövid ideig tart, kockázata egy műtéthez képes minimális, a beavatkozást követően az ízület terhelhető, a sterilitásra kell odafigyelni. Általában azt szoktuk mondani a betegeknek, hogy 12- 24 órán át ne sportoljanak. Természetesen vannak gyógyszeres fájdalomcsillapitók, gyulladáscsökkentők, ezek enyhülést jelentenek a betegek számára, de a porcfelületek károsodása tovább folytatódik. A hialuronsav szájon át szedve nem tud bejutni az ízületbe.

Magánrendelőmben hosszú évek óta, nagy gyakorlattal végzek ízületi feltöltéseket. Olyan esetekben végzem, amikor a beteg még nem szeretne műtétet sem most, lehetőleg a későbbiekben sem, illetve akkor, amikor már nincsen valamilyen okból lehetőség a műtétre és a hialuronsavas ízületi feltöltés még adhat esélyt az ízületi problémák csökkentésére. Természetesen figyelembe véve az ízület állapotát, a várható eredményt, az a cél, hogy növeljük az ízület élettartamát, csökkentsük a fájdalmakat.

Amennyiben úgy ítélem meg, hogy csak a műtét a panaszokra a megoldás és a hialuronsavas feltöltéstől semmiféle eredmény nem várható, akkor a műtétet javasolom. Ma már igen sokféle ízületbe adható, hialuronsavat tartalmazó készítmény áll rendelkezésünkre. Mindig a beteggel megbeszélve választjuk ki a készítményt, természetesen figyelembe véve az egyes készítményekkel kapcsolatos eddigi tapasztalatot és az árat.

Az arthrózis kezelése ízületi injekcióval

A porckopás terápiája esetén a legfontosabb cél a fájdalom csökkenése és a mozgásképesség, az életminőség javítása. Napjainkban a hialuronsav tartalmú ízületi injekciók hatékony segítséget jelentenek az arthrózis kezelésében. A porcfelszín számára igen fontos, szinte nélkülözhetetlen a hialuronsav, ami az ízületi folyadék egyik fő összetevője, kenő és egyben ütés-, lökéscsillapító feladatot is ellát. Védi a porcot, az ízületi felszínt a mechanikai hatásoktól, sérülésektől. Az ízületbe adandó Reviscon injekciók nagy mennyiségben tartalmaznak hialuronsavat, amivel pótolni tudjuk az ízületi folyadékot.

REVISCON-hialuronsav injekció

– Növeli a porc rugalmasságát   

– Ütéselnyelő hatása révén csillapítja a hirtelen mozdulatok erejét és védi az ízületet.

– Növeli a sérülésekkel szembeni ellenálló képességét  

– Segít az ízületi folyadék-gyülem csökkentésében

A kollagén szerepe

A kollagén a szervezet alapvető építőeleme, az ízületet stabilizáló szövetek (izmok, inak, szalagok, ízületi tok) és a porc fő összetevője.

Akut sérülések   

Fizikai megterhelés esetén gyakran keletkeznek mikroszkopikus, vagy akár szemmel látható ín-, izom-, vagy szalagsérülések. Ezen sérülések regenerációja hosszú időt vehet igénybe.

Krónikus ízületi kopás (artrózis)

A kollagén termelés 60 éves kor fölött általában drasztikusan csökken, ami hozzájárulhat az ízületek

regenerációs képességének csökkenéséhez. Arthrózis során a porc kopása miatt a csontvégek közelebb kerülnek egymáshoz, a szalagok lazává, az ízületek instabillá válnak. Ez az izmok, szalagok fokozott

terheléséhez vezet, ami hozzájárul az állapot további romlásához.

Betegtájékoztató

Milyen típusú készítmény az MD kollagén injekció?

Az MD orvosi kollagén ampullák steril, orvosi tisztaságú kollagént tartalmaznak, ami a szövetek regenerációjában vesz részt. Előállításuk gyógyszergyári körülmények között történik, kollagén koncentrációjukat szigorú minőségbiztosítási rendszer felügyeli.

Hogyan kell alkalmazni az MD kollagén injekciót?

A mivel a szöveti regeneráció időigényes, a terápiát kúraszerűen kell alkalmazni. Egy kúra általában 3-6 alkalomból áll. A kezelést ún. mikrotűvel végzik. A készítményt elegendő az ízület köré, több pontba elosztva adni, de kezelőorvosa dönthet ízületen belüli alkalmazás mellett is. A kezelést követően bőséges folyadékbevitel javasolt.

Alkalmazhatók-e gyógyszerek orvosi kollagén terápiával egyidejűleg?

Az MD orvosi kollagén terápia nem befolyásolja az egyidejűleg szedett gyógyszerek hatását.