+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

Az elmúlt évtized legdinamikusabban fejlődő területe a számítástechnika és az informatika volt. A számítógép által nyújtott lehetőségek kimeríthetetlenek, nemcsak munkaeszköz, a szórakozásban betöltött szerepe is rendkívüli. A napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különös tekintettel a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületi struktúrákban.

A képernyős munkát végzőknél komoly egészségkárosodás tapasztalható. A nyaki-tarkótáji fájdalom nagy valószínűséggel a monitor rossz elhelyezésének köszönhető, a deréktáji panaszok oka a rosszul kialakított ülőalkalmatosságban keresendő, míg a kéz – csukló fájdalom a helytelen gépelési technika következménye. Sok számítógép használó nincs tudatában a túlzott számítógépes munka káros hatásainak és a kialakuló panaszok kezelési lehetőségeinek.

A mozgásszegény életmód, a számítógépes munkával járó huzamosabb ideig fennálló helytelen kényszertartás, az ergonómiailag nem jól tervezett irodai bútorok, helyiségek, és a nem megfelelően használt ergonómiai eszközök kedvezőtlenül befolyásolják az egészséget, amely kihat a koncentráló képességre, a mozgató-, a szív-és érrendszerre, ezáltal csökkenti a szellemi és a fizikai kapacitást.

Az irodai dolgozók több órán keresztül szinte mozdulatlanul ülnek a gép előtt, megállás nélkül használják a billentyűzetet, folyamatosan figyelik a képernyőt, s munkájuk során csak nagyon rövid időre, és ritkán szakadnak el a géptől. Ebből az következik, hogy előbb-utóbb komoly túlterhelés jelentkezik majd bizonyos testtájakon. Leggyakrabban előforduló tünetek:

Feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás az ujjakban, csuklóban

Ügyetlenség, erőtlenség, a mozgáskoordináció zavara

Nyak, váll, hát és deréktáji fájdalmas feszülés

Könyök, alkar, boka panaszok

Koncentráció csökkenés, szempanaszok, fáradtságérzet

A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott. A sok ezer billentyű leütés (mely óránként akár 10-15 ezer is lehet), az egér folyamatos, sokszor szükségtelen markolása, lassan, de biztosan lokalizált fáradtsághoz, majd fájdalomhoz vezet.

A tünet-együttest RSI-szindrómának hívják. A rövidítés a “Repetitive Strain Injury” kifejezést takarja, amely a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodások gyűjtőneve. Eleinte alkalmankénti nyilallások jelzik a bajt, amelyek egy-két nap alatt elmúlnak. Majd egyre gyakrabban és hamarabb jelentkezik a fájdalom, tartós, súlyos bántalommá alakulhat, éjszaka és nyugalomban sem hagyja a pihenést. Ha ezeket az intő jeleket nem vesszük komolyan, a gyógyulás hosszadalmassá válhat. Ezért nagyon fontos a megelőzés!