+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

A reuma létrejöttének, lefolyásának és gyakori kiújulásának sokféle oka lehet. Szerepet játszhatnak az élő kórokozók, a baktériumok és a vírusok. A fizikai ártalmak sorából jól ismert a lehűlés, a huzat, a megfázás.

Az egyes szervekben – fogakban, mandulában, vagy az orr melléküregeiben – levőgyulladásos gócok szintén okozhatnak reumás betegségeket. A kórkép és a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek működése között ugyancsak van összefüggés. E felismerés nyomán már három évtizede alkalmazzák a gyógykezelésben a mellékvese-kéreg hormonokat. A kortizon tartós szedésének káros mellékhatásai miatt azonban napjainkra másfajta – nem hormonális – gyulladásgátló szereket is előállítottak a reumás megbetegedések ellen.

A kutatások során felmerült, e bajok öröklődésének lehetősége is, de a feltételezés tévesnek bizonyult. Kiderült, hogy csupán a bizonyos reakciókra való hajlam, vagy a kötőszövet gyengesége örökölhető. Ezek persze növelhetik a megbetegedés valószínűségét. Nem véletlen hát, hogy egyes családok több, vagy akár valamennyi tagja reumás. A jellemző azonban a „szerzett” baj.

A reuma sokféle lehetséges oka miatt nem létezik olyan speciális gyógyszer, amely minden formáját gyógyíthatja. Bár nehéz, tudomásul kell venni, hogy a mozgásszervi betegségek túlnyomó többsége krónikus és évekre, évtizedekre elnyúlik. Ma még nem remélhető a végleges, teljes gyógyulás, így a reuma (sajnos) hűségesen kísér bennünket. A terápia lényegében tüneti kezelés, elsősorban fájdalomcsillapítás és görcsoldás.

Mint említettük, egyelőre nincs olyan gyógymód, vagy gyógyszer, amely egyidejűleg képes lenne orvosolni a fertőzéssel szembeni csökkent ellenállóképességet, az anyagcsere folyamatok – és a hormonális szabályozás hibáit, a hőháztartás és a vérkeringés zavarait. Ezért a gyógykezelésnek komplexnek kell lennie, amely egyaránt felöleli a gyógyszerek, a teák (méregtelenítő kúrák), illetve a fürdők, a fizikai gyógymódok (főleg a masszázs) és a speciális kenőcsök alkalmazását