+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

Az anyagcsere-csontbetegségek a csontrendszer szisztémás betegségei, amelyek hátterében kórós anyagcsere folyamatok és / vagy hormonrendszer betegségei állnak.

A leggyakrabban osteoporosis, osteomalacia, vagy hyperparathyreosis fordul elő.

Az osteoporosis a csontváz generalizált betegsége, amelyben a csonttömeg fogyása, a mikroarchitectura károsodása és a csontminőség romlása fokozott törékenyéghez vezet.

Az osteoporosis kezdetben panaszmentes kórfolyamat, ami nem kedvez a korai felismerésnek, miközben nő a törés kockázata. A mikrotörések következménye a fájdalom és a mozgásképesség romlása, emiatt az önálló tevékenység beszűkülése és az életminőség jelentős romlása. A makrotörések a fentiek mellett közvetlen szövődményekkel és mortalitással járhatnak.

Az osteoporosis előfordulása népbetegség gyakoriságú. Hazánkban 5o éves kor felett közel százezer embert érint. A csípőtáji töröttek 12-20 % a fraktúra utáni első évben meghal, fele pedig élete végéig segítségre szorul, minden ötödik gyógyul meg teljesen. A csigolyatörések jelentős része sokáig rejtve marad, csupán 10%-t észlelik azonnal.

Az öregedő népesség és a modern életkörülmények miatt az osteoporosisos betegek száma állandóan növekszik. A csontritkulás társadalmi és financiális következményei igen súlyosak. Az osteoporosis társadalmi költségei több tíz milliárd forint nagyságrendűek. Az osteoporosis az egyik legdrágább krónikus betegség.

Minden olyan krónikus betegség, ami nagyon sokáig nem okoz panaszt jelentősen megnehezíti a beteg és az orvos együttműködését. Ennek ellenére minden igen alapos orvosi ellátás, gondozás hiábavaló, ha a beteg nem érzi magát betegnek, nem kíván orvosával együttműködni, tanácsait megfogadni. Természetesen egyszerűbb a helyzet azon betegeknél, akik már valamilyen törést elszenvedtek.

A beteg hozzáállását betegségéhez minden esetben igen nagy figyelemmel kell kísérnünk a szűréstől a diagnosztizáláson át a kezeléséig, gondozásáig. A betegség kimondása esetén erősíteni kell, főleg a panaszmentes betegeknél a betegségtudatot, Fontos felhívni a figyelmét arra, hogy mi mindent lehet megelőzni megfelelő kezeléssel, odafigyeléssel. Az orvos alapos tájékoztatása kell, hogy megértesse a beteggel azt az áldozatvállalást, amelynek hosszú távon lesz haszna.

A betegek jelentős része a diagnózist is nehezen fogadja el, mozgásában még nem korlátozott, panaszmentes. Ez az első tájékoztatás egy meglehetősen időigényes folyamat kell, hogy legyen. Ekkor „indítja útjára” betegét orvosa, ami időben is a későbbiekben megtérülhet számára. Fel kell világosítani a beteget, hogy megértse a lejátszódó folyamatokat- természetesen ennek színvonala minden betegnél más –a csontritkulás kórtanáról felhasználva vizuális lehetőségeket is, ugyancsak vizualizálható formában kell bemutatni a lehetséges szövődményeket.

Azok a betegek hajlandók jobban együttműködni, akinek családjában előfordult csontritkulásos törés. Amennyiben ilyen nem fordult elő, akkor is nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ő saját életében ez mivel járhat, ha bekövetkezik, hogy fog romlani az életminősége. Azok a betegek, akiknek orvosa ezt jól meg tudja magyarázni, ismételve azt, hogy idejét, energiáját nem kíméli az orvos a beteggel való találkozó kapcsán, akkor a beteg inkább hajlandó elfogadni az orvos által adott tanácsokat az életmódbeli változásához, a gyógyszeres kezeléséhez.

Azoknál a pacienseknél, akik a tanácsokat megfogadva hosszú évekig még panaszmentesek, célszerű ezeket a beszélgetéseket megismételni. Ennek optimális gyakorisága betegfüggő. Orvosnak, szakdolgozói személyzetnek az egy betegre jutó ideje igen korlátozott. A különböző médiumokban elhangzó hasonló mondanivalók a csontritkulásról igen sokat tudnának segíteni Ezen a területen még sok a tennivaló. Elhangzanak előadások rádióban, televízióban, különböző fórumokon, a csontritkulás fontosságáról, jelennek meg cikkek folyóiratokban hasonló témában, ugyanakkor ez még mindig kevés, ha figyelembe vesszük a csontritkulás gyakoriságát és hogy hányan hallgatják, nézik, olvassák ezeket az egészségtudatosságra nevelő műsorokat.

A médiumok mellett fontos szerepet töltenek be a helyi, illetve országos betegszervezetek, de számuk még mindig kevés.

Jelentős szerepvállalás tapasztalható a versenyszféra egészségügyi szereplőitől/ gyógyszercégek, segédeszköz forgalmazók/. Az egyszerű nyomtatott betegtájékoztató szóróanyagokat  érdemes nagy számban elhelyezni várókban, olyan helyeken ahol nagy tömeg fordul meg, pl. bevásárlóközpontokban Érdemes lenne módot találni arra, hogy wellness központokban felvilágosító előadások hangozzanak el az osteoporosisról, mikor nagy a tömeg –például több napos ünnep idején –ilyenek száma egyre növekszik.

Összegezve, ha a beteg kezelése elején szembesül a tényleges problémával, azzal hogy életminősége hogyan tartható, hogyan javítható a jövőben; szorosabb együttműködés valószínűsíthető orvos és beteg között.

Az együttműködés következő lépcsője kell, hogy legyen a kezelésről szóló tájékoztatás.

A megelőzésben játszik igen fontos szerepet az életmóddal kapcsolatos és diétás tanácsok adása. Meg kell ismerni a beteg lakáskörülményeit, mik azok az eszközök, amivel tud segíteni, hogy esését, megcsúszását megakadályozza. Például kapaszkodó, csúszásgátlók stb. elhelyezése, felszerelése lakásában. Felhívni a figyelmet a testmozgás jelentőségére, a rendszeres fizikai aktivitás növeli a mozgási biztonságot, csökkenti az esések számát. Meg kell magyarázni a betegnek, ha úgy látja az orvos, hogy segédeszközre, botra, stb. van szüksége, hogy ezeknek mozgásbiztonság szempontjából milyen előnye van. Sokszor kell szembesülni, főleg nőbetegeknél a „hiúság„ kérdésével.

A kezelés alappillére a kalcium és D vitamin bevitel biztosítása. A népesség nagy része nem tudja táplálék útján biztosítani a szükséges napi kalcium bevitelt, valamint napfény útján történő D vitamin előállítást, így a betegek döntő többségénél szükséges a kalcium és a D vitaminpótlás. Ettől függetlenül lényeges elmondani a betegeknek a tejtermékek bevitelének fontosságát. Számtalan tájékoztató receptfüzet áll a betegek rendelkezésére arról, hogyan tudnak helyesen táplálkozni, növelni kalcium bevitelüket. Lényeges, hogy az orvos, az egészségügyi szakdolgozó ezeket odaadja a betegeknek.

A csontritkulás sikeres kezelését a gyógyszeres kezelés adja. A gyógyszeres kezelés három pillérből áll.

Kalcium, D vitamin adása, harmadikként pedig a specifikus törésmegelőző kezelés, ami gátolja a csontbontási folyamatot. A háromféle szer más-más kiszerelésben, más-más adagolási szabályokkal, szedési gyakorisággal adható, nem beszélve a mellékhatásokról, a gyógyszerek áráról, hatékonyságáról egy-egy betegnél.

Nem várható el, hogy a beteg rögtön mindent megjegyezzen. Nagyban segíti ebben a beteget a jól megszerkesztett, gyógyszeres dobozban lévő betegtájékoztató. Bizonyos készítmények érthető szemléletes adagolási útmutatóval vannak csomagolva, másoknál ez nem mondható el. Igen hálás a beteg, ha ezen kívül kap egy tájékoztatót, ami számára sokkal érthetőbb, nyelvezete egyszerűbb. Fontos, hogy a második alkalommal, mikor létrejön a beteg orvos találkozó, a gyógyszer felírása kapcsán, akkor az orvosnak legyen ideje, türelme válaszolni a feltett kérdésekre, ami lehet ugyanaz, mint az előző alkalommal, de újabb problémák is jelentkezhetnek bőven.

Az újabban megjelenő kombinációs készítmények az osteoporosis terápiájában nagyban könnyítik a beteg és az orvos dolgát is.

A compliance-ra jelentős hatással lehet a gyógyszer felírás szigorú szabályozása.

Összegezve:

Rendszeres konzultációkkal, szakszerű tájékoztatással, kényelmes, praktikus gyógyszeradagolással a betegek együttműködését jelentősen tudjuk, tudnánk javítani.