+36 30 964-2545 groszevadr@gmail.com

Egy új, ízülethelyettesítő eljárásnak köszönhetően a reumától, ízületi kopástól szenvedő betegek is visszatérhetnek – szerényebb kivitelezésben persze – tornagyakorlataikhoz.

Most már nem csak a térd, vagy a csípő, de a boka elhasználódott ízületeinek cseréjére is létezik megoldás. Előbbi kettő esetében a protézis beültetése után mértéktartó mozgásba kezdhetnek a páciensek. A boka ízületeinél ez eddig nem volt bizonyított. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy míg az érintettek csupán 36 százaléka mozgott a sebészeti beavatkozás előtt, addig az operáció után 2-4 évvel már több, mint a fele űzött valamilyen sportot, főleg biciklizést, úszást vagy túrázást.

Úgy tartják, a séta és az úszás a legjobb, az érintkezéssel járó sportokat, mint a kosárlabda például, kerülni kell azután is. A kutatók 147 személyt vizsgáltak meg, akiknek többsége egy korábbi sérülésből eredő, úgynevezett poszttraumatikus ízületi kopástól szenvedett. Esetükben teljes ízületi cserét hajtottak végre, és implantátumot ültettek be.